top of page

מוזיקה בשואה - פרוייקט מאוד יקר ללבי!

זהירות, פוסט ארוך ומשתפך לפניכם, אולי הפוסט הכי אישי וריגשי שיצא לי לחשוף כאן...

בדרך כלל זה בלוג שעוסק בקריירה מוזיקלית, ובאיך להפוך להיות מוזיקאים טובים יותר.

אבל הפעם זה פרוייקט שמאוד יקר ללבי, ורציתי לשתף אותו כאן, פרוייקט שעוסק במוזיקה של מלחינים יהודים שנרצחו בשואה.

בחודש ינואר 2023, ניגנתי במטה הראשי של האו"ם בז'נבה, והיה מרגש בטירוף!

מי שמכיר אותי, יודע שבסוף חודש ינואר בכל שנה, אני יוצא מהפעילות הרגילה שלי בקריירה, לטובת פרוייקט שיזמתי לפני 11 שנה, ומתרכז במוסיקה של מלחינים יהודים מהשואה.

יש בזה משהו מאוד אישי מבחינתי, גם מבחינת הסיפור של המשפחה שלי, להתרכז פתאום במוסיקה הזאת, של מלחינים כמו גדעון קליין, ויקטור אולמן, מרדכי גבירטיג, שכתבו מוסיקה בתקופה השואה.

והשנה באמת התרגשתי, להגיע השבוע בהזמנת שגרירות ישראל בז'נבה, לשני קונצרטים של המוסיקה הזאת, אחד מהם יהיה במטה הראשי של האו"ם, בנוכחות מזכ"ל האו"ם, בקיצור, משהו שלא חלמתי שהפרוייקט הזה יגיע אליו.


הנה אחד מהשירים אותם ביצענו באו"ם, מוזמנים להתרגש מהשיר הנמצרר הזה של אילזה ובר - שיר ערש, שנכתב במחנה הריכוז טרזיינשטאט:




הכל התחיל לפני 11 שנה, כאשר צלצלתי יום אחד ליד ושם, ואמרתי להם שאני רוצה להתנדב. ממש ככה. ביחד חשבנו על משהו שאפשר לעשות ביחד, אני כמוזיקאי, רציתי התנדבות שהיא מתחום העיסוק שלי, משהו שאוכל לתרום בו הכי הרבה. ואז הגענו לרעיון של קונצרט מוסבר על מלחינים יהודים מהשואה.

קראתי הרבה חומרים על הנושא, גם של פרופ' דוד בלוך, וגם מחקרים של גילה פלאם, מיכאל וולפה, ואחרים.

למי שמתעניין יותר, יש ספר מרגש ובלתי נשכח שנקרא "קולות מתוך החושך" של משה הוך, שמתאר את הסיפור של המוזיקה גם לפני השואה וגם במהלכה בקהילות היהודיות באירופה.














ומשם הפרוייקט הזה התחיל להתגלגל לשגרירויות ישראל בחו"ל. ומאז יצא לי לנגן את המוזיקה הזאת ולדבר עליה כמעט בכל מדינה באסיה, בתאילנד, מיינמאר, סינגפור, סין, ועוד. יצא לי להכיר את הצוותים המדהימים של שגרירויות ישראל בחו"ל, האנשים שמייצגים אותנו בעולם. והיו לי סיפורים מרגשים באמת עד דמעות עם הפרוייקט הזה.


הנה כמה תמונות מתוך הפרוייקט בשנים הקודמות:



בתאילנד:

במיינמאר:


בהאנוי, וייטנאם:



חוויה אחת שאני זוכר ממש טוב, היתה חזרה בבייג'ינג בסין על שיר ערש של אילזה וובר, שנכתב במחנה הריכוז טרזיינשטט:

ניגנתי עיבוד של השיר עם חמישה מוזיקאים סינים שבכלל לא מבינים אנגלית, וזמרת. בשלב מסויים בחזרה הרגשתי שהנגנים לא ממש מבינים מה הם מנגנים. כל הצלילים היו שם, אבל לא המשמעות שלהם.

ביקשתי מהזמרת שתתרגם להם לסינית את הסיפור של השיר, איפה הוא נכתב, ועבור מי. אילזה וובר היתה אחות בבית החולים לילדים במחנה טרזיינשטט, והיא כתבה את השיר עבור הילדים במחנה.

אחרי ההסבר הזה בסינית הנגינה של הנגנים היתה אחרת לחלוטין. פתאום קרה שם משהו שאי אפשר להסביר במילים. הם פתאום הבינו באופן העמוק ביותר מה הם מנגנים. ומהי המשמעות של הצלילים שהם מנגנים!

אחרי החזרה הלכתי לחצר של השגרירות הצ'כית בבייג'ינג, שם עשינו את החזרה, ופשוט פרצתי בבכי. אכלתי בננה, ובכיתי בדמעות.

ממש הבנתי כמה כוח יש למוזיקה לשנות את החיים שלנו, ולהשפיע על החיים שלנו. וכמה כוח יש למוזיקה לעשות שינוי בחברה שלנו.


המלחינה אילזה ובר

ובכלל, בשנים האחרונות ככל שהפרוייקט הזה ממשיך, אני מבין כמה כוח יש לו גם על החיים שלי כאדם, כמוזיקאי, וכאבא. באמת. לצאת רגע מהקריירה האישית שלך, ולצלול למקומות האלה, לפחות לפעם אחת בשנה, זה משהו שמגיע מאוד עמוק אצלי באישיות. אז השנה אני אגיע עם הזמרת יעל יקל, לבצע שני קונצרטים מוסברים של המוזיקה הזאת, לציון יום הזיכרון הבינלאומי לשואה שבכל שנה מצויין ב-27 בינואר.

הפרוייקט הזה מוקדש מבחינתי לסבא שלי זכרו לברכה, ישראל ויינר, שכל משפחתו נרצחה בשואה.

בתמונה כאן הפוסטר של אחד הקונצרטים שהיה בז'נבה, במרכז של הקהילה היהודית בז'נבה, ותמונה של סבא שלי ז"ל.



סבא שלי ז"ל - ישראל ויינר


 

בקיצור - היה מרגש מאוד!!


והנה סרטון וידאו של השיר - מרדכי גבירטיג - שנות ילדות, בשלוש שפות, עברית, אנגלית, ויידיש. זהו השיר המסיים בכל שנה את הפרוייקט.


הנגנים כאן בהקלטה -


שירה: יהלה לחמיש

כינור - עמית יפרח

פסנתר: עמית ויינר



והנה עוד אחד השירים מתוך הקונצרט שלנו באו"ם, עם הזמרת יעל יקל, והכנר מארק קרופטס:



היו לנו בז'נבה שני קונצרטים מרגשים מאוד, אחד עבור הקהילה היהודית, ואחד במטה הראשי של האו"ם. הייתי באמת חנוק מדמעות לאורך כל אותו יום. לדבר באו"ם, להזכיר את סבא שלי, שהיה אדם רגשן מאוד, כל זה היה בלתי נשכח עבורי.



 

זהו, תודה רבה על הקריאה!


רוצים להתייעץ איתי עוד, בחינם?


אחרי הרבה שנים שאני מייעץ למוזיקאים על ענייני קריירה, תעסוקה, מה לעשות בחיים בעולם המוזיקה, ואחרי שאני זוכר כמה משברים היו גם לי באופן אישי בתחום הזה,

החלטתי לתת שעה בשבוע של ייעוץ טלפוני, ללא תשלום.

מוזמנים להתייעץ לגבי בחירות בקריירה, לגבי איפה ללמוד מוזיקה, עם מי ללמוד, מה לעשות אחרי הלימודים, וכל דבר אחר שאני יכול לעזור לכם בו.

כאמור, פגישות אלו הן ללא תשלום, משהו שאני הייתי שמח לקבל כאשר גם אני הייתי בתחילת דרכי בתחום המוזיקה, ועם הרבה שאלות ותסבוכים... :)

אז הנה קישור לקביעת פגישה:


פעם ראשונה שלכם בבלוג הזה? אז מי אני?




אני ד"ר עמית ויינר, מלחין, ופסנתרן, וראש המחלקה ליצירה רב תחומית באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, שנבחרה כאחת מעשר המחלקות הטובות בעולם בתחום ההלחנה הרב תחומית. אני עובד עם החברות יוניברסל, סוני, וורנר, מגהטראקס, מארה"ב, ועוד.


האולפן שלי בגבעתיים

אני מלחין מוזיקה לקולנוע וטלוויזיה, ומוזיקה למחול, בין השאר ללהקת המחול פרידאנס בניו יורק, מהחשובות בעולם. לעוד פרטים על קורסים בהלחנה שאני מעביר במסגרת האקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים

 
 
bottom of page