top of page

איך להיות יצירתי? טיפים ליצירתיות מתוך הספר "ההרגל היצירתי" מאת טווילה ת'ארפ


ספר משנה חיים ממש!


הפעם הראשונה שקראתי אותו היתה בשבוע שבו היו לי קונצרטים בעיר הנידחת אולדנבורג, בצפון גרמניה.


אני זוכר את עצמי מתהלך לי ברחובות אולדנבורג, והיה לי באותו שבוע די הרבה זמן פנוי, בין הקונצרטים להרצאה שהעברתי שם באוניברסיטת אולדנבורג על המוזיקה שלי, ובכל הזמן הפנוי שהיה לי מצאתי את עצמי מתהלך ברחובות העיר, או יושב בבית קפה נחמד שנקרא Bar-celona (משחק מילים, כן?...), וקורא את הספר הנהדר הזה שנקרא - "ההרגל היצירתי", של טווילה ת'ארפ:


The Creative Habit- Learn It and Use It for Life by Twyla Tharp





הנה אני לפני כיתת אמן שהעברתי באוניברסיטה בעיר אולדנברג



בעיניי זה ספר אדיר שישנה את החיים שלכם, גם אם אתם במקרה לא מוזיקאים, אלא מכל תחום אחר.


הספר מתאר את הדרך ליצירתיות, בכל תחום.


טווילה ת'ארפ היא כוריאוגרפית ורקדנית, שעבדה בין השאר על ההפקות הגדולות בהיסטוריה של המאה ה-20, כמו הסרט "שיער" או הסרט "אמדאוס" של מילוש פורמן.


כמה משפטי חוכמה נהדרים מתוך הספר:


"להיות יצירתי זו עבודה במשרה מלאה עם תבניות יומיות קבועות"


אז תעצרו ותשאלו את עצמיכם – האם יש לכם הרגלים יצירתיים קבועים? האם אתם יוצרים כל יום, אולי אפילו באותן שעות?


"הרוטינה היא חלק חשוב של היצירתיות בדיוק כמו הבזק הברק של ההשראה"


כלומר – ההשראה היא חלק חשוב של היצירתיות אמנם, אבל הרוטינה חשובה בדיוק באותה מידה!


"חשוב לעשות תרגילי חימום וגמישות למוח היצירתי"


ממש כמו תרגילי חימום לפנות כושר גופני, או תרגילי גמישות כשי שלא יתפסו לנו השירירם אחר כך, כך חשוב לעשות תרגילי חימום וגמישות למוח היצירתי, להכין אותו לעבודת היצירה, ולשחרר אותו אחר שלא "ייתפס".


אתם בטח שואלים - מהם תרגילי חימום וגמישות למוח היצירתי? על כן בהמשך.


"התקופה הרומנטית הכניסה לנו לראש שמעשה היצירה הוא משהו ערטילאי, אקט של השראה דיוניסית, כמו נשיקה מהאלים, שמאפשרת לך להביא יצירתיות לעולם". אבל זה שגוי!


"אם תרצו את תמצית הספר במשפט אחד:

יצירתיות היא הרגל, והיצירתיות הטובה ביותר היא תוצאה של הרגלי עבודה טובים"


כל זה מתוך הפתיחה לספר. וואו! איזו פתיחה לספר!


הספר ממשיך ומסביר באופן מאוד יפה את ההרגלים היצירתיים שאמורים לשנות את חיינו כיוצרים, כאמנים, ובכלל, כבני אדם.



 


קצת רקע על הספר עצמו:



"ההרגל היצירתי" הוא ספר עיון שנכתב על ידי הכוריאוגרפית האגדית טווילה ת'ארפ.

בספר זה, ת'ארפ חולקת את התובנות והחוויות שלה על יצירתיות ואת ההרגלים והשגרה שיכולים לעזור לאנשים לרתום ולפתח את הפוטנציאל היצירתי שלהם.


התזה המרכזית של ת'ארפ בספר היא שיצירתיות היא לא רק כישרון או מתנה שיש לאנשים מסוימים ואחרים לא. במקום זאת, יצירתיות היא מיומנות שניתן לפתח ולחדד באמצעות תרגול ממושמע ועבודה קשה. ת'ארפ מדגישה את החשיבות של פיתוח שגרה קבועה והתחייבות אליה על מנת לטפח יצירתיות.


הספר מחולק לעשרה פרקים, שכל אחד מהם בוחן היבט אחר של תהליך היצירה.


ת'ארפ מתבססת על חוויותיה שלה ככוריאוגרפית כדי להמחיש את נקודותיה ומספקת עצות מעשיות ותרגילים לקוראים. היא דנה בחשיבות של ביסוס שגרת יצירה יומיומית, קביעת יעדים ומועדים וחיפוש השראה ממגוון מקורות.


אחד הנושאים המרכזיים של הספר הוא החשיבות של דחיפת חסימות יצירתיות והתגברות על מכשולים.


ת'ארפ טוען שכשלונות וכישלונות הם חלק בלתי נמנע מתהליך היצירה, ושחשוב להתמיד ולהמשיך לעבוד דרך אתגרים אלו. היא גם מדגישה את החשיבות של לקיחת סיכונים ואימוץ ניסויים על מנת לטפח יצירתיות.


לאורך הספר, ת'ארפ מסתמכת על דוגמאות ממגוון רחב של דיסציפלינות, ממחול למוזיקה ועד לאמנות חזותית, כדי להדגים את האופי האוניברסלי של תהליך היצירה. היא כוללת גם ראיונות עם אנשי מקצוע יצירתיים אחרים, המספקת לקוראים תובנות ונקודות מבט ממגוון נקודות מבט שונות.


בקיצור, "ההרגל היצירתי" הוא מדריך מעורר השראה ומעשי לכל מי שמחפש לפתח את היצירתיות שלו ולשלב אותה בחיי היומיום שלו.


העצות והתובנות של ת'ארפ ניתנות להחלה על אנשים מכל תחומי החיים, בין אם הם אמנים, יזמים או פשוט מחפשים להכניס יותר יצירתיות למאמצים האישיים או המקצועיים שלהם.



 


זהו, תודה רבה על הקריאה!


רוצים להתייעץ איתי עוד, בחינם?


ליוצרי תוכן:

אם יש לכם פרויקט או סרט שצריך מוזיקה, ואתם רוצים להתייעץ על איפה למצוא את סוג המוזיקה שאתם מחפשים, או איך למצוא רפרנסים מתאימים לסרט שלכם, או כל ייעוץ מוזיקלי אחר, אל תהססו לפנות אליי!


סטודנטים לקולנוע:

רק שתדעו שכל שנה אני עושה מוזיקה לשני סרטי סטודנטים בהתנדבות! אני אוהב מאוד לעבוד עם סטודנטים, ואתם מוזמנים לשלוח לי מייל בנושא!


למוזיקאים:

אחרי הרבה שנים שאני מייעץ למוזיקאים על ענייני קריירה, תעסוקה, מה לעשות בחיים בעולם המוזיקה, ואחרי שאני זוכר כמה משברים היו גם לי באופן אישי בתחום הזה, החלטתי לתת שעה בשבוע של ייעוץ טלפוני, ללא תשלום.

מוזמנים להתייעץ לגבי בחירות בקריירה, לגבי איפה ללמוד מוזיקה, עם מי ללמוד, מה לעשות אחרי הלימודים, וכל דבר אחר שאני יכול לעזור לכם בו.

כאמור, פגישות אלו הן ללא תשלום, משהו שאני הייתי שמח לקבל כאשר גם אני הייתי בתחילת דרכי בתחום המוזיקה, ועם הרבה שאלות ותסבוכים... :)

אז הנה קישור לקביעת פגישה:


פעם ראשונה שלכם בבלוג הזה? אז מי אני?




אני ד"ר עמית ויינר, מלחין, ופסנתרן, וראש המחלקה ליצירה רב תחומית באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, שנבחרה כאחת מעשר המחלקות הטובות בעולם בתחום ההלחנה הרב תחומית. אני עובד עם החברות יוניברסל, סוני, וורנר, מגהטראקס, מארה"ב, ועוד.


האולפן שלי בגבעתיים

אני מלחין מוזיקה לקולנוע וטלוויזיה, ומוזיקה למחול, בין השאר ללהקת המחול פרידאנס בניו יורק, מהחשובות בעולם. לעוד פרטים על קורסים בהלחנה שאני מעביר במסגרת האקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים

94 צפיות
bottom of page